Tuesday, September 27, 2011

Crispy Onion Rings

Kat umah stock bawang besar memang banyak , dok pikir2 apa yg nk dikudap ptg2 ari , apa lagi pencarian resepi bermula, lepas satu resepi ke satu resepi yg lain..dpt dah..first kena check dulu ckup tak bahan2, semua ada so projek utk "Crispy Onion Ring" berjalan lancar, dari proses mengupas, menghiris (sambil mengalir air mata bukan sedih tapi pedih huhuhu)sampai la sesi ngap..sedapp...resepi diambil dari SINI
wan copy & paste resepi nye kat sni , tq ya kak Fida share resepi..

Crispy Onion Rings :- kak fida - myresepi

Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 2 biji bawang besar
  • 7 sb tepung gandum
  • 2 sb tepung jagung
  • 1/2 sk baking powder
  • 1/2 sk gula halus
  • garam secukup rasa
  • serbuk lada sulah/hitam secukup rasa
  • 1/4 sk serbuk cili - wan tak letak
  • 1 biji telur
  • 125 ml susu segar
  • minyak masak secukupnya untuk goreng terendam

Cara-cara

  1. Bawang besar dikupas kulit dan hiris bulat setebal 1 cm. dan leraikan menjadi gegelang.Gunakan Bawang besar seperti dlm gmbr....biase dipanggil bawang jepun..
  2. Satukan kesemua bahan2 kering di dalam mangkuk dan kacau rata.
  3. Satukan susu dan telur di dalam mangkuk berasingan dan kacau sedikit.
  4. Tuangkan campuran susu ke dalam adunan tepung dan kacau hingga sebati.
  5. Panaskan minyak di dalam kuali.Celupkan bawang kedalam adunan tepung dan goreng hingga kuning keemasan.Jangan goreng terlalu banyak bawang supaya mudah untuk dibalik2kan.
  6. Angkat dan toskan di atas kertas serap minyak.Hidangkan ketika panas2 lagi.

No comments:

Post a Comment