Roti & daging ayam..hmmmm perut dah mula berbunyi mintak diisi nak mask nasi tak ada org kat rumah nnti membazir la pulak...tak baik..sambil melayan game kat laptop, pegi singgah kat blog Dapur Tanpa Sempadan sambil dok pikir nak makan apa & nak masak apa... klik punya klik hah dh jumpa resepi pun, apa lagi ambil kertas & pen salin resepi... boleh refer sini , mohon copy & kongsi resepi ye Cik Mat..
TQ
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 keping dada ayam saiz sederhana
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada hitam
1 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji telur, dipukul sedikit
Sedikit tepung gandum
Serbuk roti secukupnya (mat guna yang kaler kuning) - wan guna serbuk roti biasa Minyak zaitun untuk menggoreng
BAHAN-BAHAN LAIN :-)
Roti sandwich secukupnya (2 keping sebab aku makan sorang2)
Daun salad - kobis je yg ada Hirisan Timun Sos Pilihan (mat guna Nando's hot peri-peri sauce)
CARA MEMBUATNYA :-)
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 keping dada ayam saiz sederhana
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada hitam
1 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji telur, dipukul sedikit
Sedikit tepung gandum
Serbuk roti secukupnya (mat guna yang kaler kuning) - wan guna serbuk roti biasa Minyak zaitun untuk menggoreng
BAHAN-BAHAN LAIN :-)
Roti sandwich secukupnya (2 keping sebab aku makan sorang2)
Daun salad - kobis je yg ada Hirisan Timun Sos Pilihan (mat guna Nando's hot peri-peri sauce)
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK FILLET AYAM :- Dada ayam tadi dilap kering, masukkan dalam plastik bersih dan ketuk sedikit biar leper. Kemudian lumur dengan bawang putih, serbuk lada hitam dan sedikit garam, perap 10 minit. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, anggaran 2-3 camca besar. Dada ayam tadi dilumur dengan tepung, kemudian celup dalam telur dan salut dengan serbuk roti. Kalau nak salutan tebal, celup sekali lagi dalam telur dan salut lagi dengan serbuk roti. Kemudian goreng dalam kuali (non-stick pan), gunakan api kecil, hingga fillet ayam masak dan garing. Angkat dan letak atas paper towel.
- UNTUK SANDWICH FILLET AYAM :- Ambil sekeping roti, susun daun salad, kemudian timun dan tomato. Paipkan dengan sos pilihan dan kemudian letak fillet ayam atasnya, jika agak besar, anda boleh potong sedikit biar kemas, atau tak payah pun tak pe. Paip lagi sedikit sos pilihan atasnya, letak lagi sekeping roti, dan siap untuk hidangan...terutama kala lapar tahap naga macam mat gebu tadi..erkk...Selamat mencuba..
timun & tomato tak ada,kobis je yg ada..bersama sos cili |
No comments:
Post a Comment