Monday, September 19, 2011

Ayam Pandan

Sesekali tukar selera, biasa ayam klau tak goreng, masak kari , lemak cili padi ke , kali cuba ayam pandan pulak, sedap ....biasa la resepi nie dpat masa jln2 cari resepi kat myresepi.com,  apa lagi stock ayam kat rumah tu ada..jadi mari kita layan resepi yg wan copy dari my resepi nie, tuan yg menyumbang resepi nie che'iza leh refer Sini ya...TQ

AYAM PANDAN :- che'iza myresepi

Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 1/2 ekor ayam (1kg)
  • * 3 biji bawang merah
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 1/2 inci halia
  • * 1/2 inci kunyit
  • * 1/2 inci lengkuas
  • * 2 batang serai
  • * 1 sk ketumbar
  • * 1 sk jintan manis
  • * 15 biji cili padi ( pedas ikut suka )
  • 2 sb santan pekat (optional)
  • 1 sb madu
  • garam, gula dan pak aji ikut secukup rasa
  • daun pandan

Cara-cara

  1. Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
  2. Tumbuk semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dgn ayam, madu, santan, garam, gula dan pak aji.
  3. Buat poket dgn daun pandan dan masukkan ayam dlm poket tu.
  4. Balut ayam dgn daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas.
  5. Cucuk ayam yg telah siap dibungkus dgn lidi supaya ayam tak terkeluar.
  6. Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
  7. Siap bungkus, goreng hingga golden brown dgn api sederhana.

tak berapa reti nk balut ayam dgn daun pandan, puas cuba last2 tu la jadi nye

No comments:

Post a Comment