Wednesday, January 4, 2012

Kurma Ayam

suka mkn kurma ayam niee..tapi org kat umah nie kurang sikit..ari tu masa mask ayam lemak cili padi, ada sikit bal wan wat kurma..tak pernah lagi masak nie la first time hehhehhe..harap2 jadila kan..bahan2 telah disiapkan oppss , ada 1 bhn yg tertinggal santan..huhuuhu kali nie terpaksa  g kedai..kedai memang la x jauh tapi malasnye nk jln kaki...x der pilihan rush pegi kedai jln selaju yg mungkin kebetulan ari nk ujan lak ..apa lagi speed tahap maksimum..sampi sje di rumah apalagi terus ke dapur sebelum terlupa dimulakan dengan bismillah & disudahi dgn alhamdulilah sebab menjadi gak lauk kurma ku ini, mana tak bila kaklong ckap sedap (perasan jap), pada tuan punya resepi mohon cnp kat sni ye..TQVM

Ayam Kurma
My Resipi - herdawaty abuothman

Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 500 gm ayam di potong sederhana besar
  • 1000ml santan
  • 2 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 3cm halia
  • 1 peket rempah kurma adabi di campur sedikit air supaya menjadi pes
  • 2 biji kentang besar
  • 2 biji cili hijau (wan tak letak) 
  • 1 biji bawang besar dibelah empat(wan tak letak) 
  • 1 biji tomato dibelah dua (wan tak letak)
  • 1 sudu makan kerisik
  • garam, ajinomoto

Cara-cara

  1. Bawang besar , b.putih dan halia ditumbuk. Tumiskan atas dapur sehingga berwarna kekuningan.
  2. Masukkan pes kurma dan goreng sebentar hingga naik bau. Kemudian masukkan ayam diikuti santan.
  3. Gunakan api sederhana dan biarkan mendidih seketika, kemudian masukkan kentang.
  4. Setelah beberapa minit masukkan pula bawang besar yg dibelah empat, cili hijau, garam & ajinomoto.
  5. Setelah kentang hampir empuk masukkan tomato dan kerisik. Biarkan seketika di atas dapur. Bila kentang sudah empuk bolehlah diangkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment