Walupun tak sihat , tapi sempat gak masak bfst & lunch msk yg simple jee, lagi pn kat rumah tak ramai kaklong & family g umah MIL so kt umah nie tinggal beberapa org, tu yg masak yg mudah2 (huhuuh sebab malas)opss bukan cuma kurang rajin je...hehehehhh sama lah tuuu
utk bfst menu garlic bread & sup kentang , lunch pulak ayam kicap (senang & mudah)& ayam butter (ayam butter resepi hentam sje ) jom layan resepi, pada yg empunya resepi mohon cnp kat sni tima kasih...
Garlic bread
Bahan:-
1. Beberapa keping roti - guna gardenia
2. 3 ulas bawang putih - dicincang
3. 3 sudu mkn butter
4. Sedikit parsely kering
cara-cara:-
1.campurkn bawang putih yg dicincang kedalam butter , gaul rata
2.taburkan sedikit daun parsely kering - gaul rata
3.sapukan pada roti kemudian bakar hingga keperangan
Sup Kentang(ini versi mengikut bahan yg ada kat dapur)
Bahan:-
1.2 biji kentang- dipotong 4 & rebus hingga empuk
2.1 btg leek dipotong kecil
3.1/2 cup susu segar
3.Sdikit serbuk lada sulah & lada hitam
4.Sedikit parsely kering
cara:-
1.masukan susu kedalam periuk dengan menggunakn api perlahan
2.kemudian masukkan kentang & leek kacau hingga didih
3.letak serbuk lada sulah & lada hitam, jgn lupa garam secukup rasa
4.setelah didih ketang ditekan2 supaya hancur - agak2 je
5.masak sehingga kuah jadi agak pekat.
6.Angkat & hidangkan bersama roti ..
Leeks And Potato Soup
My Resipi - Cindaibiru
Bahan-bahan ( 3 orang )
utk bfst menu garlic bread & sup kentang , lunch pulak ayam kicap (senang & mudah)& ayam butter (ayam butter resepi hentam sje ) jom layan resepi, pada yg empunya resepi mohon cnp kat sni tima kasih...
Garlic bread
Bahan:-
1. Beberapa keping roti - guna gardenia
2. 3 ulas bawang putih - dicincang
3. 3 sudu mkn butter
4. Sedikit parsely kering
cara-cara:-
1.campurkn bawang putih yg dicincang kedalam butter , gaul rata
2.taburkan sedikit daun parsely kering - gaul rata
3.sapukan pada roti kemudian bakar hingga keperangan
Sup Kentang(ini versi mengikut bahan yg ada kat dapur)
Bahan:-
1.2 biji kentang- dipotong 4 & rebus hingga empuk
2.1 btg leek dipotong kecil
3.1/2 cup susu segar
3.Sdikit serbuk lada sulah & lada hitam
4.Sedikit parsely kering
cara:-
1.masukan susu kedalam periuk dengan menggunakn api perlahan
2.kemudian masukkan kentang & leek kacau hingga didih
3.letak serbuk lada sulah & lada hitam, jgn lupa garam secukup rasa
4.setelah didih ketang ditekan2 supaya hancur - agak2 je
5.masak sehingga kuah jadi agak pekat.
6.Angkat & hidangkan bersama roti ..
Leeks And Potato Soup
My Resipi - Cindaibiru
Bahan-bahan ( 3 orang )
- 250g kentang- dipotong dadu
- 2 btg leek- hiris sederhana nipis
- 25g butter
- 1 kiub sayuran
- 1 sdt dried mixed herb
- 300ml susu segar
- Garam secukup rasa
- Sedikit serbuk lada hitam
- Daun parsley (Jika Suka)
- 1 cwn air panas
Cara-cara
- Cuci kentang dan leek, masukkan dlm periuk bersama butter, masak dgn api yg kecil.
- Bila butter mula cair, tutup periuk.
- Sekali sekala goncang-goncangkan periuk tanpa buka penutupnya. Untuk elakkan sayur melekat.
- Biarkan dalam 10 min. Selepas tu masukkan susu kacau sebati. Campur air panas dgn kiub sayur dan tuang dlm sup.
- Masukkan juga mixed herb, garam dan serbuk lada hitam.
- Besarkan api kacau hingga mendidih dan sayur empuk.
- Tabur parsley yang dicincang halus semasa menghidang (Jika Suka).
No comments:
Post a Comment