Tuesday, January 3, 2012

1 jan 2012

Walupun tak sihat , tapi sempat gak masak  bfst & lunch msk yg simple jee, lagi pn kat rumah tak ramai kaklong & family g umah MIL so kt umah nie tinggal beberapa org, tu yg masak yg mudah2 (huhuuh sebab malas)opss bukan cuma kurang rajin je...hehehehhh sama lah tuuu
utk bfst menu garlic bread & sup kentang , lunch pulak ayam kicap (senang & mudah)& ayam butter (ayam butter resepi hentam sje ) jom layan resepi, pada yg empunya resepi mohon cnp kat sni tima kasih...

Garlic bread
Bahan:-
1. Beberapa keping roti - guna gardenia
2. 3 ulas bawang putih - dicincang
3. 3 sudu mkn butter
4. Sedikit parsely kering

cara-cara:-
1.campurkn bawang putih yg dicincang kedalam butter , gaul rata
2.taburkan sedikit daun parsely kering  - gaul rata
3.sapukan pada roti kemudian bakar hingga keperangan

Sup Kentang(ini versi mengikut bahan yg ada kat dapur)
Bahan:-
1.2 biji kentang- dipotong 4 & rebus hingga empuk
2.1 btg leek dipotong kecil
3.1/2 cup susu segar
3.Sdikit serbuk lada sulah & lada hitam
4.Sedikit parsely kering

cara:-
1.masukan susu kedalam periuk dengan menggunakn api perlahan
2.kemudian masukkan kentang & leek kacau hingga didih
3.letak serbuk lada sulah & lada hitam, jgn lupa garam secukup rasa
4.setelah didih ketang ditekan2 supaya hancur - agak2 je
5.masak sehingga kuah jadi agak pekat.
6.Angkat & hidangkan bersama roti ..

Leeks And Potato Soup
My Resipi - Cindaibiru

Bahan-bahan ( 3 orang )
  • 250g kentang- dipotong dadu
  • 2 btg leek- hiris sederhana nipis
  • 25g butter
  • 1 kiub sayuran
  • 1 sdt dried mixed herb
  • 300ml susu segar
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Daun parsley (Jika Suka)
  • 1 cwn air panas

Cara-cara

  1. Cuci kentang dan leek, masukkan dlm periuk bersama butter, masak dgn api yg kecil.
  2. Bila butter mula cair, tutup periuk.
  3. Sekali sekala goncang-goncangkan periuk tanpa buka penutupnya. Untuk elakkan sayur melekat.
  4. Biarkan dalam 10 min. Selepas tu masukkan susu kacau sebati. Campur air panas dgn kiub sayur dan tuang dlm sup.
  5. Masukkan juga mixed herb, garam dan serbuk lada hitam.
  6. Besarkan api kacau hingga mendidih dan sayur empuk.
  7. Tabur parsley yang dicincang halus semasa menghidang (Jika Suka).



No comments:

Post a Comment