Setelah menyiapkan task2 dirumah & masak utk lunch sempat lagi buat biskut atas permintaan Aja...Biasa klau angin rajin sampai..no hal On je..tapi klau time penyakit M melanda semuanye tak jadi ..Aja ckp ari tu dia makan biskut yg officemate dia buat sedap..ooo biskut nie..pernah nmpak resepi nie ketika berkunjung ke blog Tiffin Biru - Che Mat Gebu & ada beberapa blog ..so dgn penuh semangat walaupun hujan mencurah2 (ujan2 nie tido best nyee)diluar projek ni tetap ke teruskan jugak caiyo caiyo...
Mohon cnp ya pada tuan punya resepi & terima kasih kerana berkongsi resepi.. SINI
Biskut German - Che Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
125 gram mentega berkualiti tinggi (mat guna Golden Churn juga)
125 gram tepung kentang (boleh beli kat kedai baking)
80 gram tepung halus (mat guna tepung gandum)
40 gram gula aising, diayak
Secubit garam (resipi asal tak letak)
CARA MEMBUATNYA :-)
Mohon cnp ya pada tuan punya resepi & terima kasih kerana berkongsi resepi.. SINI
Biskut German - Che Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
125 gram mentega berkualiti tinggi (mat guna Golden Churn juga)
125 gram tepung kentang (boleh beli kat kedai baking)
80 gram tepung halus (mat guna tepung gandum)
40 gram gula aising, diayak
Secubit garam (resipi asal tak letak)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan tepung kentang dan tepung gandun, ayak dan ketepikan. Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, masukkan garam. Perlahan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehat kan sekejap.
- Ambil sedikit adunan (mat guna 1/2 camca besar, sama macam Rima), kemudian bulat2kan dan susuh atas dulang pembakar. Celup garfu dalam air dan tekan atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaakan pada suhu 175C selama 15 minit (mat tambah lagi 5 minit untuk mendapat biskut yang sedikit garing). Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara....
No comments:
Post a Comment