Monday, December 12, 2011

Donut

Assalamualaikum, selamat ptg, dh minum ..wan lom lagi almaklum la..busy...heheh tak pun  Monday biasa la kan, semalam plan nk kuar jln2 awal sikit tapi dok menyiapkan task kat umah tuuu...ptg baru sempat  keluar berjalan2 dgn Aja, Ura & Mirza..terasa nk jugak pegi Johor Premium Outlet..sebab semua org duk citer2 pasal nie jer..so apa lagi start engine(aja yg drive kak biasa duk sebelah hehehe) terus meluncur ke Gelang Patah amik ura dari sne baru la ke  (JPO)..org ramai tul .wan tak beli apa2 pun hnya jln2 je..tak sempat pun nk snap gambar tak pe next time pegi boleh la amik gambar .....opps lupa sudah nk citer pasal donut yg wan buat nie..lembut, gebu & sedap..wan memang suka mencuba resepi2 yg berkaitan dgn DONUT nie...DONUT memang kegemaran saya....
biasa la kat mana lagi utk dptkan RESEPI ....Tq pada tuan punya resepi mohon cnp kat sni ye...

Myresepi- Skyblue

Bahan-bahan ( 18 biji - saiz besar )

  • 3 1/2 sudu kecil yis segera (instant dry yeast)
  • 1/4 cawan air suam
  • 1 1/2 cawan susu segar, pada suhu bilik ATAU dipanaskan sedikit
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 biji telur
  • 1/3 cawan shortening/butter
  • 5 cawan tepung gandum
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk yang besar (mixing bowl), biar 5 minit atau sehingga berbuih.
  2. Masukkan susu, gula, garam, telur, shortening/butter dan 2 cawan tepung. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga permukaan ia jadi licin dan tidak melekat pada tangan.
  3. Tutup mangkuk dengan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda. Bagi yg ada breadmaker, boleh sediakan doh dlm bread maker macam buat roti.
  4. Taburkan sedikit tepung di atas papan canai, canaikan doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Potong 'donut' dengan donut cutter. Bagi yg takde dunut cutter (macam sy), bahagikan doh kepada 18 bahagian yg seimbang. Bulatkan doh, buat lobang ditengah-tengah degan jari.
  5. Tutup donut dengan kain kering dan rehat selama 30 minit atau sehingga naik dua kali ganda.
  6. Panaskan minyak. Goreng donut dengan api kecil atau sederhana sehingga perang keemasan. Jangan guna api besar, nanti doh kat dalam tak masak.
  7. Toskan minyak. Salut degan icing semasa donut itu masih panas.

No comments:

Post a Comment