Wednesday, October 12, 2011

Tiramisu

Cream Cheese stock masih ada kat dlm peti ais, nk buat apa ekk...biasa la klau 1 ari tak jenguk  my resepi tu cam ada yg kurang je  hehehe...emm jumpa resepi nye ..salin resepi & terus masuk dapur. 1.2 & 3 start ...boleh refer my resepi ..thank umi_e sudi kongsi resepi , mohon share ya..

Tiramisu -My Resepi :- Umi_e

Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )

  • 1 biji sponge kek atau apa2 kek (guna biskut marie je)
  • 250ml whipping cream
  • 200ml cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara

  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cheese dan cream
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
  4. Potong kek pada 3 bahagian
  5. Susun 1 bahagian dalam bekas
  6. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
  7. Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
  8. Susun lagi bahagian yang selebihnya
  9. Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
  10. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...

No comments:

Post a Comment