Tuesday, November 27, 2012

Assalamualaikum

Assalamualaikum..salam sejahtera .rasa dekat2 sebulan dah tak jenguk blog..tu la memang rasa rindu jugak bila x dpt jengah blog tapi apa kan daya , ada sebab2 yg tak dpt dielakkan ditambah pulak dgn kesibukan, & ada problem yg perlu diselesaikan segera  tu yg menyebabkan blog nie sepi je..apa pun now i'm back..(chaiyo3x- kasi semangat kt diri sendiri..huhuhuhu)
ari nie x der citer pasal mkn..kali nie pasal g bercuti ..tapi lama dah cuma lom kesempatan nk tulis (bila time stress cam nie . rasa nk g bercuti je huuhuhh) 
Percutian ke Pulau Tioman,3 hari 2 mlm  pertama kali menjejak kaki ke sana..selalu asyik dengar org citer je..now dah rasa sendiri best ..setelah segala persiapan dibuat terutama penginapan ,penting nie klau tak mahu kita tido kat jeti je heheheheh..kami bertolak dari rumah ke Gelang Patah dlm 6.30 pgi..sampi sne dekat 7 lebih ambil kawan adik .Kita pergi bertiga je. .. dari Gelang Patah menuju ke Mersing ambil masa lebih dari 2 jam.. masa kami sampai di Mersing..kat jeti pun dah ramai orang masing-masing tunggu giliran untuk menaiki feri..setelah mendapatkan  tiket feri ..kami pun duduk menunggu giliran utk menaiki feri, first time naik feri..rasa takut pun ada ..









Feri yg kami nk naik sampai tu pun selepas lebih dari 1/2 jam menunggu..wah bukan main ramai lagi org..nak cari seat pun susah ..nasib baik ada seat kosong utk kami bertiga...fuuhh lega ..bila feri mula bergerak kepala dh mula rasa pening(huhuuhu) perjalanan ke Kg Genting mengambil masa lebih kurang 1 jam ++ laa..Kg Genting merupakan perhentian pertama feri  , kami juga akan turun kat sni..
bila dpt jejak kaki kat jeti Kg Genting alhamdulilah lega dah selamat sampai..(pening kepala duk lama dlm feri)

Chalet yg kami booking tu Genting Bayu ..boleh tahan jauh klau dari jeti..penat jugak jalan..dari jeti menuju ke chalet penginapan terdapat banyak chalet2, tapi chalet kami x nmpk2 gak.kaki dh lenguh berjalan.. rupanya paling hujung sekali..setelah selesai pendaftaran kami diminta tunggu seketika..(sebab chalet yg kami booking tu tengah kemas).Perut pun dh lapar, pagi x sempat nk sarapan..kami makan nasi goreng, lapar punya pasal licin ....setelah selesai makan, chalet pun  dh siap kemas..apalagi masing2 dh x sabar nk mandi & berehat...ptg tu memang x ada aktiviti..cuma mkn mlm disediakan oleh pihak chalet..bnyk masa diabiskan dgn ZZZZZZZ ..


Kesokkan pagi selepas sarapan kami akan di bawa ke beberapa tempat dengan menaiki bot destinasi pertama ke kedai Free Duty, tak beli apa2 lepas  tu kami menuju ke Marine Park & last sekali pergi tengok coral tapi lupa lak nama tempat nye...


dalam bot










kat Marine Park nie air jernih boleh nmpk ikan berenang2 kat kaki, tapi gmbar x dpt nk snap sebab masing2 sibuk nk tengok ikan..tapi memang cantik & bnyk ikan.. klau kasi mkn lagi bnyk ikan berkumpul ..pengalaman yg cukup menarik  first time nmpk ikan bnyk cam tu.. sayang tak pandai berenang jadi x boleh la nk berenang lama2 dgn ikan2..tapi dpt gak merasa berada dlm dgn ikan2 walaupn sekejap.
Lepas tu kita gerak pulak tengok coral  subhanallah memang indah sekali.. memang cantik coral..walaupun menyelam dekat2 dgn boat je.....puas dapt tengok dari dekat .tapi sayang tak dpt ambil gambar.
Satu hari yg penuh aktiviti..balik dari sne mandi2 & tido  penuh lena sebab keletihan..Ptg pulak kami jln2 kat chalet berdekatan sambil cuci2 mata & relax..















]








No comments:

Post a Comment

Post a Comment