Wednesday, October 3, 2012

Biskut Oat Coklat Cip

Assalamualaikum selamat pagi , diharap kita semua sentiasa dikurniakan kesejahteraan..amin, tetiba perut ku berbunyi ..mintak diisi dlm makna lain LAPARRRR.....tapi lunch time lambat lagi...hehehhe nasib ada penyelamat nak tahu apa dia!...jwapan nya BISKUT..tapi bukan cream cracker tau..biskut oat ..sedap ..sekejap je kosong balang..kat rumah ank sedara pun suka..siap request buat lagi ..tunggu mak ngah free sikit ye..(mood malas)
idea nk buat biskut nie dtg bila tengok stock oat kat rumah banyk..klau nk mkn cam tu je confirm tak luak...takut expire pulak..dah membazir kan kan....
Resepi ni ambil dari MY Resepi...pada Mummy7857 tuan punya resepi tqvm...memang sedap dan rangup lagi..tu yg bila mkn tak tahu nk brenti..mohon cnp kat sni ya...Jom layan resepi...

My Resepi
Mummy7857

Bahan-bahan ( Dapat dalam 2 balang )

  • 1 cawan butter
  • 2 cawan tepung - tp mummy kurangkan tepung, lebihkan oat - wan pun sama
  • 1 sk baking soda
  • 1 cawan gula pasir halus - wan guna gula perang 2 cwn
  • 1 cawan gula perang
  • 2 1/2 cawan oat -diblender halus
  • 12 oz coklat cip
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 2 biji telur
  • 9 oz cadburry bar-diparut (kalau takde, gantikan dengan coklat rice/takde pun takpe) wan x letak
  • 1 cawan badam/gajus/hazel -dibakar dulu,kemudian dicincang kasar - wan guna badam
  • 1 susu kecil esen vanilla

Cara-cara

  1. Putar butter dan gula hingga kembang
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Satukan tepung, oat, garam, baking soda, baking powder. Gaul hingga sebati. Masukkan ke dalam adunan butter tadi
  4. Masukkan coklat cip, cadburry bar dan kacang. Gaul rata
  5. Sudukan ke atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak. Bakar pada suhu 180'c selama 30 minit @ hingga masak 
  6. Selamat mencuba !

No comments:

Post a Comment