Wednesday, May 16, 2012

Steam Buttercream

Assalamualaikum,ari nie baru ada mood utk mengadap PC,kebelakangan nie macam2 masalah yg dtg (tak pe dugaan utk menguji kesabaran)  Ari tu masa jln2 kat blog  Masam Manis  tengok pulak resepi steam buttercream..tetiba bersemangat je nk cuba  hehhe  , tak pernah cuba pun...ok la jom kita layan resepi step by step lagi...klau nk tengok step2 ny tu sila la ke blog  Masama Manis & Juicy Cafe ya...  sebelum layan resepi minta izin dari tuan punya blog  & tuan punya resepi ya..utk CnP kat sni ya...tima kasih  pada Puan Azlita dan  Juicy Cafe tuan punya resepi sebab sudi kongi resepi

Steam Buttercream

Bahan2..
500 gm krimwell
250 gm shortening
50 gm butter
250 gm gula aising - ayakkan

Cara2nya..
1. Satukan semua bahan2 dalam mixer, pukul selama 7 minit atau sehingga sebati.
2. Pastikan semua bahan2 sama rata.
3. Boleh di tambah pewarna atau perasa.


1. letak kek atas redai, lapik talam di bawah redai, sapu nipis buttercream tadi pada kek..macam nih laa..nipis2 sudah yaa..nih pun tebal nih..pastu kat tepi2 bucu kek tu tekan2kan sikit, bior nanti senang buttercream
2. panaskan 2 cawan air dalam kuali sehingga mendidih..air biar cket aja yaa x payah banyak2..
3. air dah didihh, apinyaa keciiiikkkkkkann tauuu!!! api palinggggg kecikkkk..

4. tuang buttercream yang di pukul tadi dalam besen, jangan lak guna besen yang korang selalu rendam2 kain tu, kang xtau la jadi hape hehehhe..dan jangan guna bekas stainless steel..pastu guna spatula yang besar..ini lebih senang berbanding spatula kecil..letak besen dalam kuali, gaul buttercream dalam 1-2 minit atau sehingga buttercream nampak macam nak cair di hujung besen..buttercream nih mesti sentiasa kacau tauu..masa dah buat nih, jangan lak kalu tepon berbunyi korang angkat lak..kang x jadi hape kang..lantakkan aje tepon tu yaa..yang ade anak kecik, biorkan anak tido baru buat tau, kalu anak x nak tido suh orang rumah jaga..x pun korang buat la pagi2 subuh2 hehehhe..

5. pastu angkat besen keluar dari kuali, gaul lagi tanpa henti dalam lebih kurang 1-2 minit jugak sehingga buttercream yang nampak hampir cair tadi jadi likat semula, bawah besen tu lapikkan kain yaa, supaya nanti bile dah siap selesai stim dan nak tuang pada kek, lebihan air yang ade kat bawah besen tu tidak leeerr terkena pada kek..kemudian letakkan besen buttercream dalam kuali semula dan ikuti langkah2 seperti nombor 4 dan nombor 5..ulangi banyak kali..banyak kali tu, naik turun naik turun kuali, lebih kurang dalam 15-20 minit jugak laa..sampai adunan jadi macam gambar bawah..memang berpoloh2 dennn di buatnyaa..

6. ulangi banyak kali sehingga laa buttercream tu jadi macam nih tau, kalu x jadik macam nih..korang buat sampai jadi jugak..iaitu bile kita angkat spatula, buttercream jadi laju menurun, tidak cair dan tidak pekat..yang sedang sedangg sajaaaa hehehe..

7. dah siap kacau tadi..cepat2 tuang semua buttercream atas kek yang dah siap sedia di sebelah kuali..kemudian cepat2 hentak2kan talam supaya buttercream turun ke seluruh bahagian kek..jangan pulak korang hentak2 sampai talam tu pecah pulak yaa hahhahah..

8. bile dah di hentak2kan tadi, buttercream akan jadi licin macam nih..jangan sentuh tauuu..pastu angkat redai dan letak atas talam yang lain, kemudian biarkan kering dalam 1 jam..nak letak depan kipas bule..ikut suka..asalkan biarkan kering cket sebelum nak deco..pastu buttercream yang lebih2 tadi tu bule di simpan dalam fridge dan bule di gunakan semula, cuma buat cara2 nombor 4 dan 5 semula..kalu rase nak buang..gasak korang laa..hehehehe..

9. bule alihkan kek menggunakan penyodok nih yaa..jangan saspen2..redahhh ajeee..i lebih suke guna kaedah nih daripada nak lap2 papan kek tuh..banyak kejeee..eeeeee memang x sukaaa..

10. terus alihkan atas papan kek nih..haaaa kan senanggg..pastu deco la nak deco ape pun yaaa..kalu ade cacat2 tu jangan risau..nanti pandai2 laa korang cover line yaa hehehhe..
 
ini la hasil nye (tangan memang keras bab2 deco nie)
 

No comments:

Post a Comment