Saturday, March 10, 2012

Karipap

Sebut je pasal karipap, tak kisah inti apa pun wan memang suka, yg penting kulit karipap tu mesti rapuh.Sebenarnye dh lama wan tak buat karipap, biasa klau wat karipap kat rumah ni memang banyk, memang wat extra, klau boleh dari sarapan sampai makan malam (isshh, isshh ank sape la nie heheheh)
kebetulan masa pergi beli brg kat econsave (promosi percuma)nampak pulak keledek oren masih baru,apa lagi dh terbayang karipap, tak boleh jadi nie nk buat karipap, nak buat karipap jugak .
Resepi karipap & inti wan ambil dari Blog JintanManis (Rosmarlina ) memang sedap .......
Kak mohon CnP resepi kat sini nie ya, tima kasih banyak2  Ros

Karipap 
JintanManis

Untuk Pastri Rapuh
400gram tepung gandum
1/3 cawan minyak
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan air sejuk ( letak kiub ais)
garam

Untuk Inti Keledek
3 biji keledek oren saiz sederhana ( boleh dinganti dengan kentang)
1/2 gengam ikan bilis ( boleh ganti dengan daging atau isi ayam)
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besa cili kisar
garam

Cara-caranya

Buat Doh Pastri dulu

1. Campurkan sedikit garam dalam air sejuk, masukkan marjerin di dalam tepung gandum dan sebatikan, kiranya akan jadi seperti berketul-ketul halus, macam serbuk roti, panaskan minyak dan curah di dalam tepung tadi, dengan menggunakan sudu, kacau ke seluruh adunan.

2. Selepas itu curahkan air sejuk tadi dan uli hingga menjadi doh, air jangan masuk semua, kira agak-agaklah kelembutan doh tu, setelah menjadi doh dan doh pemukaan doh agak licin,  masukkan doh ke dalam plastik bersih dan perap di dalam peti ais lebih kurang 1 hingga 2 jam, langkah ini penting bagi mendapatkan doh yang rangup dan senang untuk di canai nanti. Sementara itu boleh buat inti karipap.

Buat Inti Karipap

1. Potong dadu keledek dan rendam dalam air, blender udang kering dan ikan bilis hingga hancur, ketepikan. Panaskan minyak dan tumis cili kisar, dan pes serbuk kari hingga garing.

2. Kemudian masukkan bahan yang di blender tadi dan kacau sebati, akhir sekali masukkan keledek dan 1 cawan air, kacau selalu dan biarkan keledek empuk, sesuaikan rasa, masukkan garam, setelah masak dah inti agak kering, tutup api dan sejukkan.

Proses Mengelim

1. Keluarkan doh dari peti ais, dan bahagikan doh pada bahagian kecil, ikut lah nak buat karipap bentuk ape, bulat ke, love ke, bentuk biasa ke, kemudian terap doh bentuk bulat dengan menggunnkan tapak tangan dan isikan inti keledek tadi, kelim seperti biasa, kalau nak guna acuan pun boleh. Ulang langkah tadi hingga doh habis. Panaskan minyak, pastikan minyak betul-betul panas dan tidak menggunakan api yang terlalu besar, goreng hingga keperangan. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.


kelim tak cantik & ada bentuk 4 segi kes nk cepat siap

No comments:

Post a Comment