Thursday, February 9, 2012

As salam

As salam bertemu kembali, setelah sekian lama menyepi diri, bukan apa..lepas  CNY  ari tu internet ada problem sikit lepas tu pulak ada sikit keje yg nk disiapkan ditambah++ pulak dgn penyakit M(_)L(_)S (Malas) melanda diriku ini...tu yg lama tak menjenguk blog.. ok ari nie nk share sejenis kerepek, bukan kerepek ubi @ pisang ..kerepek arrowhead , biasanya time CNY bnyk dijual dipasaraya..time tu tengah rajin & kemaruk nk mkn apa lagi, mlm2 pun sanggup bersengkang mata hehhehheh...
Pada tuan punya resepi tima kasih & mohon  C n P kat sni ye..

Resepi Kerepek China Arrowhead
My Resepi - Azwalissa

Bahan-bahan ( 1kg = 1 bekas besar )

  • 1 kg Ubi Arrowhead
  • Garam / Whitepepper / Blackpepper (sebagai perasa jika suka)

Cara-cara

  1. Bersihkan ubi arrowhead dengan membuang kulit ari nya sahaja. Basuh dan toskan.
  2. Sagat nipis ubi tersebut dan goreng dalam minyak seperti menggoreng kerepek ubi. Sesudah perang, angkat dan toskan minyak.
  3. Jika suka boleh tambahkan garam atau serbuk blackpepper / lada sulah sebagai perasa. Saya suka makan kosong aje. Rasanya ranggup dan lemak.

tak letak apa2 perasa

No comments:

Post a Comment