Assalamualaikum..dah nk abis raya pun..tapi baru sibuk nk tayang biskut raya ari tuu..Biskut Dahlia nie adik yg buat dia ikut resepi Che Mat - Dapur Tanpa Sempadan..biskut memang sedap rasanya..
tima kasih pada Che Mat yg sudi kongsi resepi , mohon cnp kat sni ya
Dapur Tanpa Sempadan
Che Mat
BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega (SCS atau Anchor atau mentega pilihan) - wan guna buttercup
160 g gula aising (mat guna 140 g)
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose)
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
tima kasih pada Che Mat yg sudi kongsi resepi , mohon cnp kat sni ya
Dapur Tanpa Sempadan
Che Mat
BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega (SCS atau Anchor atau mentega pilihan) - wan guna buttercup
160 g gula aising (mat guna 140 g)
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose)
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
- Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
- Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
- Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..
No comments:
Post a Comment